Stichting Scheepvaart
Laatste nieuws

Verandering in de basisverzekering en aanvullende verzekeringen 2024

De belangrijkste veranderingen in de basisverzekering en aanvullende verzekeringen vindt u in de wijzigingsfolder 2024.

Prinsjesdag en de veranderingen in de zorgverzekering 2023

  • Collectiviteitskorting basisverzekering verdwijnt

De afgelopen jaren is de korting voor de collectieve zorgverzekering steeds verlaagd. Op dit moment mogen verzekeraars voor de basisverzekering nog maximaal 5 procent korting geven. In 2023 verdwijnt de korting   helemaal. 

Zorgverzekeraars, zoals AZVZ, mogen nog wel een collectiviteitskorting verstrekken op de aanvullende verzekering. Bij AZVZ krijg je:

  Tot 65% korting op de aanvullende verzekering AV-AZVZ Comfort en AV-AZVZ Comfort Extra.

  Gezinsleden krijgen 30% korting op de aanvullende verzekering.

De verzekeringen van AZVZ zijn speciaal voor zeevarenden en walpersoneel. Met name zij profiteren van de meest uitgebreide verzekeringen tegen de scherpste premie.

          Zo krijgt je in de AV-AZVZ Comfort Extra:

  Vergoeding tandartskosten tot € 1.000,- per jaar (er geldt een eigen bijdrage van 25%).

  Extra ruime vergoeding voor fysiotherapie tot 36 behandelingen per jaar.

  Vergoeding voor brillenglazen, contactlenzen en brilmonturen (ook zonnebril op sterkte) tot € 200,- per kalenderjaar (walpersoneel: tot € 200,- per drie kalenderjaren)

Nog geen klant bij AZVZ? Vanaf 13 november tot en met 31 december kun je overstappen via www.azvz.nl voor je zorgverzekering in 2023. 

  • Zorgkosten stijgen

De overheid geeft aan dat de zorgpremie voor 2023 een stuk duurder wordt. Dit komt doordat de kosten van de zorg in Nederland stijgen. Door hogere prijzen en lonen in de zorg. En omdat er meer gebruik wordt gemaakt van innovatieve, duurdere geneesmiddelen en specialistische behandelingen. Ook is er sprake van vergrijzing. Doordat mensen ouder worden, neemt het zorggebruik toe. Deze zorgkosten betalen we met zn allen via de zorgpremie.

  • Zorgtoeslag wordt verhoogd

Doordat de zorgpremie stijgt, gaat in 2023 de zorgtoeslag flink omhoog. Verzekerden met een laag inkomen ontvangen meer geld om de zorgverzekering te betalen. Op de website van de Belastingsdienst kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

  • Eigen risico in 2023 blijft 385 euro

In 2023 blijft het eigen risico € 385,-. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt, als je zorg uit de basisverzekering gebruikt. Bij ons kun je het eigen risico gespreid betalen. Zo voorkom je dat je een hoge factuur in één keer moet betalen. Ook is het mogelijk om zelf een datum te kiezen voor de automatische incasso voor het eigen risico.

Betalingsregeling afspreken

Zit je krap bij kas en wil je een betalingsregeling voor nog niet betaalde premie afspreken? Een betalingsregeling is meestal mogelijk. 
Goed om te weten:
  • Je betaalt de termijn van de betalingsregeling altijd via automatische incasso
  • Wij schrijven vanaf het eerst termijnbedrag ook je maandpremie automatisch af
  • Wij schrijven het termijnbedrag af op de laatste werkdag van de maand
  • Wij schrijven het termijnbedrag af van het bij ons bekende IBAN

Declareren stroomkosten bij mechanische beademing in de thuissituatie

Maakt u thuis gebruik van mechanische beademing? En is dit onderdeel van een Diagnose Behandel Combi[1]natie van het ziekenhuis? Dan kunt u de stroomkosten vanaf 1 januari 2022 direct bij ons declareren met een speciaal declaratieformulier.

Zorg in het buitenland met negatief reisadvies (code oranje) niet meer vanuit de aanvullende verzekering vergoed

Vanuit de aanvullende verzekering is er vanaf 2021 geen vergoeding meer mogelijk van de zorg in het buitenland waarvoor een negatief reisadvies geldt (code oranje). Tenzij u direct terug naar huis gaat of wanneer u kunt aantonen dat het verblijf noodzakelijk was (geen vakantie). Dit geldt ook als het reisadvies tijdens het verblijf in het buitenland wijzigt van code oranje naar code rood. Bij een negatief reisadvies is er alléén dekking voor spoedeisende zorg vanuit de basisverzekering tot maximaal 100% Nederlands in de markt gebruikelijke tarief. 

Afkoop eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat u zelf betaalt als uw zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt in 2023 € 385,-.
Een aantal werkgevers heeft het wettelijk eigen risico afgekocht. Heeft uw werkgever het eigen risico afgekocht? Dan hoeft u geen eigen risico te betalen als uw zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AZVZ via 020-586 6666  

EHIC-app

Met de Europese Health Insurance Card (EHIC) heeft u toegang tot gezondheidszorg tijdens een verblijf in het buitenland. Als u zorg nodig heeft, wordt deze zorg verleend onder dezelfde voorwaarden als aan inwoners van dat land.  
De Europese Commissie heeft de EHIC-app beschikbaar gesteld. Deze app geeft per land (EU, EER en Zwitserland) informatie over de formaliteiten voor het inroepen van zorg met de EHIC en  in het algemeen over de zorg wordt vergoed. Informatie over de EHIC-app vindt u hier.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2006 - 2023 Stichting Scheepvaart | Powered by Archifact CMS